Skip to main content
search
0

Το Αρχιπέλαγος της Κούβας βρίσκεται κοντά στον Τροπικό του Καρκίνου. Η δυτική περιοχή του, εκεί που παράγεται ο καλύτερος καπνός παγκοσμίως, έχει μέση υγρασία της τάξης του 79%, μέση ετήσια θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου και αρκετή βροχόπτωση. Σε αυτές τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, προστίθεται η ευνοϊκή χημική σύσταση και οι ιδιότητες του εδάφους στην Κούβα που είναι εξαιρετικές για την καλλιέργεια καπνού. Και τέλος, είναι η εμπειρία και η φροντίδα των εργαζόμενων στην παραγωγή του κουβανέζικου καπνού που σε συνδυασμό με τα παραπάνω διατηρεί την υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με την φύτεψη των σπόρων στην ειδικά διαμορφωμένη περιοχή για γονιμοποίηση όπου και παραμένουν επί 40 ημέρες έως ότου να είναι έτοιμοι για μεταφύτεψη στη φυτεία. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε διάφορα στάδια και ξεκινά τον Οκτώβριο.

Τα φύλλα μαζεύονται από το φυτό μεταξύ 45 και 80 ημερών από την φύτεψη.  Η διαδικασία συλλογής και ωρίμανσης συνδιάζει τη χρήση ζέστης και σκιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και νερό χωρίς να σαπίζουν τα μεγαλύτερα φύλλα. Η όλη διαδικασία και η διάρκεια της εξαρτάται από τον τύπο του καπνού και το επιθυμητό χρώμα στα φύλλα. Στη συνέχεια, στους χώρους διαλογής, έμπειροι εργάτες (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) πολύ προσεκτικά επιλέγουν, ταξινομούν και αξιολογούν τα φύλλα.

Στη συνέχεια μεταφέρονται στις βιοτεχνίες όπου τα φύλλα που προορίζονται για το εξωτερικό τύλιγμα (wrappers) χωρίζονται και ραντίζονται με νερό για να ανακτήσουν την υγρασία που έχασαν κατά τη διαδικασία και να πάψουν να είναι τόσο εύθραυστα. Οι διαλογείς αργότερα θα τα χωρίσουν ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα τους. Με υγρά δάχτυλα τρίβουν, μαλακώνουν και εξετάζουν κάθε φύλλο. Μετά επιλέγουν 18 με 20 διαφορετικούς τύπους φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν για το εξωτερικό περίβλημα του πούρου. Η πιο απαιτητική δουλειά είναι αυτή του κατασκευαστή (τυλιχτή) των πούρων. Τοποθετεί μισό φύλλο καπνού ως βάση του εσωτερικού τυλίγματος πάνω στον πάγκο του και μέσα σε αυτό τοποθετεί τα φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν για το γέμισμα και τα τυλίγει φτιάχνοντας μια δεσμίδα και δίνοντας της το σχήμα του πούρου. Στη συνέχεια, μαλακώνει το εξωτερικό φύλο (wrapper), ισιώνει τις άκρες με το μαχαίρι του και το τυλίγει γύρω από τη δεσμίδα που έχει δημιουργήσει ώστε να συγκρατήσει την συνοχή του περιεχομένου της. Το ίσιο μέρος του μαχαιριού του χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί το τέλειο τελείωμα στο πούρο και για να δώσει σχήμα στο άκρο που τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή. Έπειτα, το πούρο τοποθετείται στην γκιλοτίνα και κόβεται στο επιθυμητό μήκος.

Αφού τελειώσει η διαμόρφωση και το πούρο πάρει το τελικό του μέγεθος, τυλίγεται με κορδέλα προσεκτικά σε πακέτα των 50 κομματιών. Στη συνέχεια κατευθύνονται στους θαλάμους καπνίσματος με κενό αέρα ώστε να απολυμανθούν και τοποθετούνται σε ειδικές ντουλάπες όπου παραμένουν για τρεις εβδομάδες ώστε να απομακρυνθεί η περιττή υγρασία. Μετά καταλήγουν στο τμήμα διαλογής όπου κατηγοριοποιούνται και γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος και τοποθετείται το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι (Al Anillado).

Η συντήρηση των πούρων γίνεται σε ειδικά ξύλινα κουτιά ή υγραντήρες όπου είναι εύκολο να διατηρηθούν οι σωστές συνθήκες ώστε το πούρο να μην χάσει την υγρασία και το άρωμα του. Ακόμα και σε περίπτωση που ένα πούρο χάσει την υγρασία του αν έχει συντηρηθεί σωστά είναι δυνατόν να την επανακτήσει αν και η απώλεια των φυσικών ελαίων που περιέχονται στα φύλλα του καπνού θα επηρρεάσει την γεύση και το άρωμα του.

Leave a Reply

Close Menu