Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Γενικές Ερωτήσεις για τα πούρα

Συντάκτης CigarsGalaxy 26/03/2017 0 Σχόλια

 

Ποια είναι η ανατομία του πούρου;

Το πούρο αποτελείται από το Filler που είναι το εσωτερικό γέμισμα με καπνό, το Binder που είναι το φύλο καπνού που διατηρεί τη συνοχή του Filler Και το Wrapper που είναι το εξωτερικό φύλο καπνού που δίνει σχήμα και «ασφαλίζει» το Filler και το Wrapper.

Τι είναι το Filler;

Το Filler μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Τα φύλλα του φυτού που βρίσκονται στην κορυφή συνήθως μας δίνουν Filler με πιο δυνατή γεύση ενώ τα κατώτερα φύλλα καίγονται καλύτερα. Τα περισσότερα πούρα έχουν ανάμεικτα Filler από διάφορα μέρη του φυτού ώστε να επιτευχθεί η σωστή γεύση και η ισορροπημένη καύση.

Ποιοι είναι οι τύποι των Filler;

Τα πούρα διακρίνονται σε Long Filler, δηλαδή αυτά που το εσωτερικό τους γέμισμα γίνεται από ολόκληρα φύλλα καπνού και πρόκειται για υψηλής ποιότητας πούρα και σε Short Filler δηλαδή αυτά που το εσωτερικό τους γέμισμα είναι από κομμένα φύλλα καπνού.

Τι είναι το Binder;

Είναι το φύλλο καπνού που κρατάει ενωμένο το εσωτερικό γέμισμα και συνήθως παρασκευάζεται από χαμηλότερης ποιότητας φύλλα.

Τι είναι το Wrapper;

Είναι το εξωτερικό φύλλο καπνού που δίνει το σχήμα στο πούρο και εμπλουτίζει τη γεύση και το άρωμα του. Η ποιότητα του Wrapper πρέπει να είναι υψηλή γιατί καθορίζει την τελική εικόνα και γεύση του πούρου.

Τι είναι το Vitola;

Η λέξη vitola αναφέρεται στο σχήμα και το μέγεθος των πούρων. Υπάρχουν κάποια vitola που παράγονται από περισσότερους από έναν κατασκευαστές πούρων ενώ ο κάθε κατασκευαστής ενδέχεται να δημιουργήσει κάποιο καινούργιο σχήμα και μέγεθος που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα δικά του πούρα. (http://www.cigarsgalaxy.gr/poura-megethi-sximata)

Ποια είναι τα βασικά σχήματα των πούρων;

Τα βασικά σχήματα των πούρων είναι τα Parejos που είναι τα πούρα με ευθυγραμμισμένο σχήμα και τα Figurado που έχουν εξωτικό και ακανόνιστο σχήμα. (http://www.cigarsgalaxy.gr/poura-megethi-sximata)

Τι σημαίνουν τα νούμερα που αναφέρονται στα πούρα;

Τα 2 νούμερα που αναφέρονται στα πούρα είναι το «ring» (δαχτυλίδι ή διάμετρος) και το «Length» (το μήκος τους).

Πως μετράμε το «ring» ή δαχτυλίδι στα πούρα;

Το δαχτυλίδι μετριέται μονάδες του 1/64ου της ίντσας. Για παράδειγμα ένα πούρο που έχει δαχτυλίδι 50 έχει διάμετρο 50/64α μιας ίντσας.

Πως μετράμε το μήκος του πούρου;

Το μήκος του πούρου μπορεί να αναφέρεται είτε σε ίντσες είτε σε μιλιμέτρ. Για παράδειγμα ένα πούρο 5 ιντσών αντιστοιχεί σε μήκος 127 μιλιμέτρ.

Πως ονομάζονται τα άκρα του πούρου;

Το άκρο που καπνίζουμε ονομάζεται «Cup» και το άκρο που ανάβουμε ονομάζεται «Τuck» ή «Foot».

Ποιό είναι το ιδανικό μέγεθος πούρου;

Το μέγεθος του πούρου που θα επιλέξει κάποιος είναι συνάρτηση του προσωπικού γούστου αλλά και του χρόνου που προτίθεται να διαθέσει για να το απολαύσει.

Πως παρασκευάζονται τα πούρα;

Τα πούρα παρασκευάζονται είτε αποκλειστικά χειροποίητα («totalmente a mano») από δεξιοτέχνες του είδους, που είναι και τα πιο ακριβά πούρα, είτε από μηχανήματα που έχουν χαμηλότερη τιμή.

Πού παράγονται τα πούρα;

Η κύρια χώρα παραγωγής των πούρων είναι η Κούβα όπου και συναντάμε τα πιο ακριβά και υψηλής ποιότητας χειροποίητα πούρα.

http://www.cigarsgalaxy.gr/poura/poura-kouvas

Πούρα υψηλής ποιότητας αλλά και χαμηλότερης τιμής παράγονται και σε άλλες χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Νικαράγουα, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα ακόμη και η Ελλάδα.

http://www.cigarsgalaxy.gr/poura/poura-nicaraguas

http://www.cigarsgalaxy.gr/poura/poura-dominikanis-dimokratias

http://www.cigarsgalaxy.gr/poura/poura-ellinika

http://www.cigarsgalaxy.gr/poura/poura-allon-xoron

 

Γιατί τα πούρα είναι τόσο ακριβά;

Για να κατασκευαστούν τα πούρα χρειάζεται πολύς χρόνος και δεξιοτεχνία. Η διαδικασία παραγωγής τους από το φύτεμα του φυτού μέχρι και την κατασκευή τους μπορεί να διαρκέσει πάνω από 3 χρόνια και να χρειαστεί την εργασία εκατοντάδων ατόμων.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΟΥΡΩΝ

Πως κόβουμε την  άκρη του πούρου;

Για να κόψουμε την άκρη του πούρου χρειαζόμαστε ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται πουροκόπτης («cutter»). Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σχέδια, μεγέθη και ποιότητες ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

http://www.cigarsgalaxy.gr/axesouar/pourokoptes-koftes

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ανάψω το πούρο μου;

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ανάψετε το πούρο σας ομοιόμορφα χωρίς να το κάψετε υπερβολικά ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανση και την άσχημη γεύση.  Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χάρτινα σπίρτα γιατί επηρεάζουν τη γεύση του πούρου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί αναπτήρες, με βουτάνιο που δεν αφήνει κατάλοιπα, για το άναμμα του πούρου.

http://www.cigarsgalaxy.gr/axesouar/anaptires

Γιατί το πούρο μου δεν καίγεται ομοιόμορφα;

Συνήθως το πούρο καίγεται ανομοιόμορφα επειδή δεν έχει ανάψει με το σωστό τρόπο. Κάποιες φορές μπορεί να ευθύνεται ο αέρας στους εξωτερικούς χώρους.

Θα πρέπει να αφαιρέσω την ταινία στο δαχτυλίδι;

Είναι καθαρά προσωπική επιλογή η αφαίρεση ή όχι της ταινίας. Θα πρέπει όμως να γίνεται πολύ προσεκτικά ώστε να μην σκιστεί το wrapper του πούρου στο σημείο που ακουμπάει.

Πότε τινάζω τη στάχτη;

Η στάχτη στα πούρα είναι πολύ σταθερή και αντέχει πολύ πριν πέσει γι αυτό μην ανησυχείτε και μην τινάζετε συνέχεια το πούρο σας γιατί μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσετε ζημιά. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά τασάκια για πούρα.

http://www.cigarsgalaxy.gr/axesouar/tasakia

Μέχρι που μπορώ να καπνίσω το πούρο μου;

Μπορείτε να το καπνίσετε μέχρι εκεί που αισθάνεστε ότι σας ικανοποιεί. Όταν το τελειώσετε αφήστε το να σβήσει μόνο του στο τασάκι. Μην το σβήσετε εσείς γιατί μπορεί να απελευθερώσει εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά.

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν χειρίζομαι ένα πούρο;

Τα πούρα είναι ευαίσθητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο χειρισμό τους. Μπορούν να τραυματιστούν όταν τα πιέζουμε ή μας πέφτουν. Τα δύο άκρα τους είναι τα πιο ευαίσθητα. Για παράδειγμα, το καπάκι (cap) είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να ανοίξει αν το πιέσουμε. Θα πρέπει να κρατάμε, λοιπόν, το πούρο μας από το κέντρο τους και σε απόσταση τουλάχιστον ενός εκατοστού από τα άκρα του. 

Σχολιάστε