Skip to main content
search
0

Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα πίπας έχει μια διαδικασία, την οποία όμως εμείς οι καπνιστές της γουστάρουμε.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι για τους φίλους που τώρα ξεκινούν την ενασχόλησή τους και έχει στόχο να προσφέρει απολαυστικό κάπνισμα αλλά και να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις πίπες μας για πολλά χρόνια.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΙΠΑΣ

Θα πρότεινα να διαλέξετε ένα μεσαίο μέγεθος μπολ και σίγουρα με φίλτρο. Το αν θα είναι ίσια ή καμπυλωτή είναι αδιάφορο. Μια υμικαμπυλωτή ίσως βολέψει περισσότερο.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια πολύ ακριβή πίπα για το ξεκίνημα. Καλύτερα με τα ίδια χρήματα να αγοράσετε δύο μεσαίας κατηγορίας τιμής.

Αγοράσαμε λοιπόν τα βασικά, δηλαδή μια τουλάχιστον πίπα, εργαλειάκι, καπνό, καθαριστικά στικς, αναπτήρα πίπας ή ακόμα και ένα σταντ και μια θήκη μεταφοράς. Ήρθε η στιγμή της πρώτης δοκιμής αφού όμως καθαρίσουμε καλά την πίπα καπνού.

ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ – ΣΤΡΩΣΙΜΟ

Με χαρτομάντηλα ή ένα κατάλληλο ύφασμα, καθαριστικά στικς και ένα διάλυμα οινοπνεύματος καθαρίζουμε καλά το μπόλ και το επιστόμιο. Για λόγους υγιεινής αλλά και για να σκουπίσουμε υπολείμματα από βερνίκια ή μπογιές που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της πίπας.

Ξεκινάμε το στρώσιμο της πίπας. Μια διαδικασία που θα κρατήσει 6-7 καπνίσματα και σκοπό έχει να δημιουργηθεί το απαραίτητο κάρβουνο στο μπολ. Ανάβουμε την πίπα μας σε εσωτερικό χώρο και βάζουμε αρχικά λίγο καπνό. Φροντίζουμε να ρουφάμε απαλά και να μην την ζεστάνουμε πολύ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες έξι φορές περίπου και σταδιακά γεμίζουμε με καπνό το μπολ μέχρι πάνω. Είμαστε έτοιμοι πλέον. ‘Έχει δημιουργηθεί ένα κέικ πάχους 1mm μέσα στο μπολ, ένα προστατευτικό στρώμα απανθρακωμένου καπνού και στάχτης που δρα ως μονωτικό υλικό.

Εναλλακτικά υπάρχει και άλλη μέθοδος στρωσίματος. Σύμφωνα με αυτή γεμίζουμε από την αρχή το μπολ μέχρι πάνω. Καπνίζουμε απαλά χωρίς να ζεστάνουμε πολύ το μπόλ και στο τέλος αφαιρούμε διακριτικά τα υπολείματα καπνού βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα στρώμα στάχτης μέσα στο μπολ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικάσία 7-8 φορές και μετά καπνίζουμε κανονικά.

TIPS

  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ στο μπολ της πίπας όπως έχω ακούσει να συμβουλεύουν κάποιοι.
  • Γεμίζουμε την πίπα μας με καπνό σε στρώσεις. Πιέζουμε μόνο στο τέλος όταν ο καπνός φτάσει στην κορυφή του μπολ.
  • Ανάβουμε τον καπνό κρατώντας την φλόγα του αναπτήρα πάνω από τον καπνό και όχι πάνω από το ξύλο. Δεν χρειάζεται να κάψουμε το μπολ μας
  • Μετά το κάπνισμα μην αποσυναρμολογήσετε την πίπα και μην την καθαρίσετε αμέσως. Αφήστε την να κρυώσει. Οι συστολές και διαστολές μπορεί να καταστρέψουν την σωστή συναρμογή του επιστομίου.
  • Αφήστε την πίπα να ξεκουραστεί και να στεγνώσει για 1-2 ημέρες.

ΥΓ. Το σκίτσο από τον ευρηματικό Αρκά

Leave a Reply

Close Menu