Skip to main content
search
0

“Wrapper” ονομάζεται το εξωτερικό φύλλο του πούρου και συνήθως προέρχεται από τα μεγαλύτερα φύλλα του φυτού που βρίσκονται στα πιο χαμηλά σημεία. Τυλίγεται γύρω από το πούρο και συγκρατεί το σχήμα και το περιεχόμενο του πούρου. Μπορεί να καθορίσει την γεύση και τον χαρακτήρα ενός πούρου και συνήθως τα πούρα παίρνουν το όνομα τους από το χρώμα του wrapper. Τα χρώματα των wrapper ποικίλουν ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας του καπνού και την ποικιλία του φυτού που χρησιμοποιείται. Συμπληρωματικά, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το φως του ήλιου. Τα wrapper που μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο τυπικά είναι πιο σκουρόχρωμα από αυτά που μεγαλώνουν στη σκιά ακόμα και όταν ανήκουν στην ίδια ποικιλία φυτού.

Οι τύποι wrapper που συναντώνται πιο συχνά είναι οι εξής:

  • Double Claro (Αποκαλείται και Candela). Είναι ένα wrapper σε απαλό, πράσινο χρώμα. Η απόχρωση οφείλεται στη γρήγορη μέθοδο ξήρανσης που χρησιμοποιείται με τη χρήση ζέστης που παγιδεύει το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης στο φύλλο.
  • “Claro”. Η απόχρωση του μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρά καφέ έως κιτρινωπή και επιτυγχάνεται μεγαλώνοντας το φυτό σε σκιά, κάτω από τέντες κατασκευασμένες από τουλπάνια, ενώ η συγκομιδή των φύλλων γίνεται νωρίτερα και η ξήρανση γίνεται με αέρα. Είναι wrapper που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και έτσι επιτρέπουν στο μείγμα του filler (γέμισμα) να αναδείξει την γεύση του και να επικρατήσει.
  • “Colorado Claro”. Το χρώμα του είναι καφέ και η γεύση του είναι απαλή, μεσαίας έντασης. Προέρχεται από φυτά που μεγαλώνουν κυρίως κάτω από τον ήλιο ενώ αφήνονται να ωριμάσουν περισσότερο πάνω στο φυτό πριν τη συγκομιδή.
  • “Colorado”. Έχει χρώμα καφεκόκκινο και η γεύση του είναι δυνατή και σχετικά πικάντικη. Προέρχεται από φυτά που μεγαλώνουν στη σκιά κυρίως.
  • “Colorado Maduro”. Έχει σκούρο καφέ χρώμα και γεύση πλούσια και αρωματική. Συλλέγεται από φυτά που προέρχονται από κουβανέζικους σπόρους.
  • “Maduro”. Είναι wrapper με πολύ σκούρα καφέ, ακόμα και μαύρο χρώμα. Η λέξη Maduro σημαίνει Ώριμο στα Ισπανικά και αναφέρεται στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που απαιτείται πριν τη συγκομιδή των wrapper αυτού του χρώματος. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για τα Maduro είτε καβουρδίζονται στο θάλαμο πίεσης είτε αφήνονται να ωριμάσουν για μεγαλύτερα διαστήματα σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Τα wrapper από Maduro προσθέτουν στο πούρο μια χαρακτηριστική γεύση που τείνει να έχει απαλό άρωμα αλλά πλούσια, σχεδόν γλυκιά γεύση.
  • “Obscuro”Πρόκειται για ένα μαύρο «σαν τη νύχτα» wrapper και το χρώμα του επιτυγχάνεται αφήνοντας τα φύλλα πάνω στο φυτό για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούνται φύλα από την κορυφή του φυτού και ζυμώνονται για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα. Η γεύση του είναι αρκετά δυνατή και απολαυστική, αποτέλεσμα της επιπλέον ζύμωσης. Συχνά αυτή η κατηγορία χρώματος αναφέρεται ως «black”, “negro” ή “double Maduro”.

Leave a Reply

Close Menu