Skip to main content
search
0

Τα πούρα, όπως και πολλά άλλα αριστουργήματα της τέχνης, είναι η επιτομή της απλότητας. Μια χούφτα φύλα τυλιγμένα σφιχτά,  έτοιμα για να καπνιστούν. Η φαινομενικά απλή προέλευση και κατασκευή των πούρων κάνει την εμπειρία του καπνίσματος να μοιάζει λίγο πρωτόγονη αφήνοντας τον καπνιστή σε άγνοια για τον πολύπλοκο συνδυασμό τέχνης και δεξιοτεχνίας που απαιτείται για την παρασκευή τους. Και ένα πούρο είναι πολλά περισσότερα από την δεξιοτεχνία ενός εργάτη στη συναρμολόγηση των διαφόρων μερών του. Είναι το δώρο που μας προσφέρουν όλοι αυτοί οι εργάτες που βασίζονται στα χέρια τους και μόνο για να δημιουργήσουν ένα ελιξίριο καθαρής απόλαυσης. Για τους λάτρεις των πούρων, η καλλιτεχνική διάνοια δημιουργίας τους αφήνεται στο άγγιγμα αυτών των χεριών.

Φάρμα Καλλιέργειας Καπνού στην Κούβα

Η μαγεία της δημιουργίας των πούρων ξεκινά από τις φυτείες του καπνού και τους χώρους ωρίμανσης. Το «μυστήριο» περιλαμβάνει την επιλογή του κατάλληλου εδάφους, του σπόρου για το φυτό και του χρόνου που επιλέγεται για την συγκομιδή των φύλλων καπνού που θα μεταφερθούν στους χώρους ζύμωσης αν και εφόσον η φύση συνεργαστεί. Ο άνθρωπος πάντα έχει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά ακόμα και τις στιγμές που αυτό δεν είναι προφανές. Αρχικά, το έμπειρο άγγιγμα του είναι ουσιώδες κατά την συγκομιδή, όταν θα πρέπει τα φύλλα που προορίζονται για το wrapper (εξωτερικό περιτύλιγμα του πούρου) να αντιμετωπιστούν, το λιγότερο, σαν κομμάτια ακριβής πορσελάνης. Η παραμικρή ατέλεια μειώνει αυτόματα την αξία και την ποιότητα ενός φύλλου που προορίζεται για wrapper.

Καλλιέργεια Καπνού Υπό Σκιά

Ο χρόνος που αφήνονται για να στεγνώσουν / αποξηρανθούν, ο τρόπος με τον οποίο θα στοιβαχθούν μεγάλα πακέτα για να αφεθούν να ζυμωθούν, ο χρόνος και η ένταση της ωρίμανσης, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τις αποφάσεις για όλα αυτά, τις λαμβάνουν οι επικεφαλής, καλλιτέχνες και αυτοί κατά κάποιο τρόπο στο πεδίο τους. Ακόμα και στους χώρους ζύμωσης δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε τους υπεύθυνους για τον καπνό να αγνοούν τα θερμόμετρα και να βυθίζουν τα χέρια τους μέσα σε σωρούς φύλλων που αχνίζουν, για να μετρήσουν τη θερμοκρασία.

Συγκομιδή Φύλλων Καπνού

Αφού κοπεί και ζυμωθεί (ζύμωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το φύλλο του καπνού ωριμάζει, εξισορροπώντας τα επίπεδα της νικοτίνης του), ο καπνός θα πρέπει να αφεθεί να ωριμάσει. Οι μπάλες από τα φύλλα καπνού τυλίγονται με λινάτσες ή αποθηκεύονται σε μεγάλα κουτιά και αφήνονται σε τεράστιες αποθήκες, που διαθέτουν ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 1 με 2 χρόνια, πολλές φορές και περισσότερο. Μόλις ο καπνός είναι έτοιμος, η μεταμόρφωση του καπνού από σωρός φύλλων σε πούρα εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά, από το άγγιγμα και την αίσθηση των ανθρώπινων χεριών. Τα φύλλα απελευθερώνονται από τις μπάλες που είναι στοιβαγμένα και αρχίζει να εφαρμόζεται η ειδική τεχνική που θα υγράνει τα φύλλα ώστε να είναι μαλακά και έτοιμα για επεξεργασία. Κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια τεχνική κατά την οποία τα φύλλα εμβαπτίζονται σε ένα νέφος από λεπτά σταγονίδια νερού ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τεράστια δωμάτια με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας. Συνήθως τα φύλλα προετοιμάζονται για επεξεργασία μία ημέρα πριν.

Ξήρανση Καπνού

Μετά την ύγρανση αφαιρούνται οι φλέβες από τα φύλλα του καπνού με τη βοήθεια μηχανών ή από εργάτες που πολύ προσεκτικά αφαιρούν το μίσχο από το κέντρο του φύλλου.  Τα φύλλα διαχωρίζονται βάσει της έντασης του καπνού που παράγει το κάθε φυτό. Ο υπεύθυνος (blender) θα προετοιμάσει τις ακριβείς ποσότητες φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε πούρο, τακτοποιώντας τα σε διαφορετικά κουτιά και αφήνοντας τα στους πάγκους των τυλιχτών. Οι τυλιχτές παίρνουν οδηγίες για το πόσα φύλλα θα πρέπει να περιέχει το κάθε πούρο που θα παρασκευάσουν την συγκεκριμένη ημέρα. Κάποια πούρα παρασκευάζονται εξολοκλήρου από ένα άτομο (κάτι που εξαρτάται από την πολιτική της εταιρείας) και ένας καλός και έμπειρος τυλιχτής μπορεί να παρασκευάσει 100 με 150 πούρα μέσα σε μια ημέρα. Σε άλλες εταιρείες υπάρχουν δύο δεματιαστές, αυτοί που παρασκευάζουν τη  γέμιση (filler) και το συνεκτικό φύλλο (binder) οι οποίοι συνεργάζονται με έναν τυλιχτή που τοποθετεί το τελικό εξωτερικό φύλλο (wrapper) στο πούρο. Σε αυτή την περίπτωση, μια ομάδα μπορεί να παράγει 250 με 300 πούρα σε μία μέρα, ίσως και περισσότερα αν πρόκειται για μικρά πούρα.

Μπάλες Ζύμωσης Καπνού

Για το εσωτερικό γέμισμα ενός πούρου χρησιμοποιούνται μικρά δεμάτια. Τα δεμάτια αυτά δημιουργούνται από 3 ή 4 διαφορετικά φύλλα καπνού, ώστε να δημιουργηθεί το μείγμα, που πιέζονται στα χέρια του εργάτη και διπλώνονται για να δημιουργήσουν έναν κύλινδρο. Ο εργάτης φροντίζει να αφήνει στο κέντρο του πούρου ένα στενό πέρασμα που θα επιτρέψει το σωστό τράβηγμα όταν καπνιστεί. Σε πολλά εργοστάσια, τα φύλλα της γέμισης τοποθετούνται σε ένα βοηθητικό μηχάνημα, το Temsco, που μοιάζει με στρίφτη τσιγάρων. Στη συνέχεια τοποθετείται το συνεκτικό φύλλο (binder) είτε στο μηχάνημα, είτε χειροκίνητα γύρω από τα φύλλα της γέμισης. Όλο το πακετάκι τοποθετείται σε ένα ξύλινο καλούπι με ειδικές σχισμές που καθορίζουν κατά προσέγγιση το μέγεθος και τη διάμετρο του πούρου που κατασκευάστηκε. Όταν το καλούπι γεμίσει κλείνει και οδηγείται σε μια χειροκίνητη υδραυλική πρέσα Τα δεμάτια συνήθως πρεσάρονται για 30 με 45 λεπτά με το καλούπι να περιστρέφεται κατά 45ο ανά διαστήματα για να αποφευχθεί η δημιουργία ραβδώσεων στα πούρα εκεί που συναντιούνται τα δύο μισά της μήτρας. Σε αυτό το στάδιο κάποιοι κατασκευαστές τοποθετούν τα πούρα σε ένα ειδικό μηχάνημα που ρουφά αέρα από τα πούρα για να ελεγχθεί το τράβηγμα τους.

 

Δημιουργία Πούρων

Στη συνέχεια, το καλούπι, καταλήγει στον τυλιχτή όπου και το εξωτερικό φύλλο (wrapper) τυλίγεται γύρω από το κάθε δεμάτι. Σε κάθε στάδιο, οι εργάτες, ελέγχουν το δεμάτι με τα χέρια τους για σκληρά ή χαλαρωμένα σημεία και ανωμαλίες στα φύλλα. Κάθε ελάττωμα που ανιχνεύεται έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη. Όταν ένα πούρο είναι σχεδόν έτοιμο προστίθεται ένα καπάκι (cap) στην κορυφή δηλαδή στο άκρο που καπνίζεται. Αυτό το καπάκι είναι συνήθως ένα κομμάτι καπνού κομμένο από το φύλλο πριν τυλιχτεί το πούρο. Σε μια άλλη τεχνική ο τυλιχτής δημιουργεί ένα καπάκι από τα περισσεύματα του wrapper που ονομάζεται flap ή flag. Μόλις το πούρο είναι έτοιμο ο τυλιχτής το τοποθετεί στην κορυφή του τραπεζιού του και ο ελεγκτής εξετάζοντας τα με το χέρι απορρίπτει όσα φαίνεται να μην έχουν γεμιστεί ή τυλιχτεί σωστά. Σε κάποιες εταιρείες τα πούρα ζυγίζονται σε πενηντάδες και αν το βάρος αποκλίνει από αυτό που αναμένεται, συνήθως κατά ένα η δύο γραμμάρια, τότε και τα 50 πούρα επιστρέφουν στον τυλιχτεί για να ξαναφτιαχτούν. Αφού, λοιπόν, τα πούρα τυλιχτούν, τοποθετούνται στο δωμάτιο ωρίμανσης στο οποίο και παραμένουν το λιγότερο για 21 ημέρες. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον καπνό να αναπτύξει το χαρμάνι του και να αποκτήσει ισορροπία. Κάποιες εταιρείες ωριμάζουν τα πούρα τους για πάνω από 6 μήνες πριν τα παραδώσουν προς πώληση.

Συσκευασία Πούρων

Όταν ολοκληρωθεί και η ωρίμανση, τα πούρα απλώνονται σε τραπέζια και επιλέγονται με το χέρι σε ομάδες των 25 που θα τοποθετηθούν στα κουτιά. Η διαδικασία αυτή απαιτεί κοφτερή και δυνατή όραση για την επιλογή του χρώματος μια και μπορεί να υπάρχουν και 20 διαφορετικές αποχρώσεις που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους. Το άτομο που κάνει την τελική επιλογή μπορεί επίσης να απορρίψει πούρα που έχουν εμφανή ελαττώματα όπως ραγίσματα και ραβδώσεις. Τα πούρα τελικά τοποθετούνται σε κουτιά κατασκευασμένα από χαρτί η Ισπανικό Κέδρο (ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας μπορεί να τυλιχτούν και σε σελοφάν ένα ένα) και παραδίδονται προς πώληση.

Το τελευταίο χέρι που θα χαϊδέψει το πούρο θα είναι του καπνιστή σαν ένα τελευταίο, ευγενικό άγγιγμα!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε video σχετικά με την καλλιέργεια του καπνού που προορίζεται για πούρα στο κανάλι του cigarsgalaxy στο youtube

https://www.youtube.com/watch?v=mzCJU9p4t0A

Μπορείτε να παρακολουθήσετε video σχετικά με το στρίψιμο των πούρων στο κανάλι του cigarsgalaxy στο youtube

https://www.youtube.com/watch?v=FZAjOuHO4co

Μπορείτε να παρακολουθήσετε video σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο των πούρων στο κανάλι του cigarsgalaxy στο youtube

https://www.youtube.com/watch?v=cDfbj-n_lRY

Μπορείτε να παρακολουθήσετε video από εργοστάσια παρασκευής πούρων στο κανάλι του cigarsgalaxy στο youtube

https://www.youtube.com/watch?v=LdM1–O7ntA

Leave a Reply

Close Menu