Skip to main content
search
0

Το “γνήσιο Κουβανέζικο πούρο” δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Τις τελευταίες δεκαετίες η δημοτικότητα και ζήτηση των πούρων της Κούβας έχει εκτοξευθεί, κάτι που έδωσε κίνητρο σε πολλούς να φτιάξουν πούρα-“μαϊμού”, φτηνές απομιμήσεις χωρίς εγγύηση δηλαδή που σε τίποτα δε θυμίζουν τη γεύση, επίγευση, άρωμα, υφή, και συνολική ποιότητα των αυθεντικών, γνήσιων πούρων Habanos.

Η υπόθεση “εγγύηση” και “γνησιότητα” ξεκινά πριν τον 20ο αιώνα. Το 1889 εισήχθη η σφραγίδα εγγύηση, βάσει βασιλικού διατάγματος του βασιλιά της Ισπανίας. Μερικές δεκαετίες αργότερα το 1912, η κυβέρνηση της Κούβας ψήφισε νόμο που επέτρεπε τη χρήση ενός νέου σχεδίου. Ο νόμος αυτός εξακολουθεί να υπάρχει και στις μέρες μας χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το 1999 προστέθηκε και ο κανονισμός που απαιτούσε έναν κόκκινο σειριακό αριθμό και ένα έμβλημα που να είναι ορατό μονάχα κάτω από υπεριώδες φως. Το 2009 αυτός ο κανονισμός τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει ένα ολόγραμμα σε κάθε σφραγίδα, καθώς και έναν ατομικό γραμμικό κώδικα (barcode) ο οποίος επικολλάται πάνω σε κάτι κουτί γνήσιων πούρων από την παραγωγή του, μέχρι και τη στιγμή της παραλαβής του από τον αποκλειστικό διανομέα της εταιρίας, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο γραμμικός αυτός κώδικας (bardcore) σας επιτρέπει να μάθετε εάν ένα κουτί Κουβανέζικων πούρων αποτελεί γνήσιο αυθεντικό προϊόν. Αυτός είναι ο λεγόμενος έλεγχος αυθεντικότητας.

σφραγίδα γνησιότητας πούρων κούβας που αναγράφει republica de cuba

κάτω μέρος κουτιού πούρων κούβας

Η γνησιότητα ενός πούρου Habano μπορεί να ελεγχθεί από εδώ.

Ήδη από το 1994 όλα τα κουτιά Κοβανέζικων πούρων φέρουν ειδική σφραγίδα που μπορεί να ελεγχθεί, ως σήμα της ονομασίας προέλευσης των πούρων. Κανένα κουτί γνήσιων Κουβανέζικων πούρων δεν αποστέλλεται από την Κούβα χωρίς αυτήν τη σφραγίδα.

Τι κοιτάμε στον πάτο του κουτιού

Στον πάτο όλων των κουτιών πούρων γνήσιων Habano υπάρχει από το 1960 η σφραγίδα με τις λέξεις “Hecho en Cuba”. Από το 1994 υπάρχει επίσης και η σφραγίδα “Habanos s.a.”, που είναι το όνομα της εταιρίας που διανέμει τα Κουβανέζικα πούρα παγκοσμίως.

Από το 1989 τα κουτιά Tripa Larga long-filler Habanos σφραγίζονται με τις λέξεις “Totalmente a Mano – Tripa Larga” (“Totally by hand – long filler”).

Από το 2002 τα κουτιά Tripa Corta short-filler Habanos μαρκάρονται με τις λέξεις “Totalmente a Mano – TC” (“TC” είναι συντομογραφία τού “Tripa Corta”, δηλαδή “short filler”).

Στο κάτω μέρος κάθε κουτιού πούρων Habanos υπάρχουν δύο στάμπες οι οποίες αποτελούν τον κωδικό του εργοστασίου, και την ημερομηνία του κουτιού. Η πρώτη στάμπα είναι κωδικοποιημένη και αναγράφει ποιο εργοστάσιο παρήγαγε τα πούρα. Η δεύτερη στάμπα αναγράφει το μήνα και τη χρονιά που τα πούρα τοποθετήθηκαν στο κιβώτιο. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε το 2000 με το “00”, μετά με το “01” και ούτω καθεξής. Ορίστε ένας γρήγορος οδηγός για να μεταφράσετε τι γράφουν, καθώς αναγράφονται στα Ισπανικά:

  • “ENE” (Enero) = Ιανουάριος
  • “FEB” (Febrero) = Φεβρουάριος
  • “MAR” (Marzo) = Μάρτιος
  • “ABR” (Abril) = Απρίλιος
  • “MAY” (Mayo) = Μάιος
  • “JUN” (Junio) = Ιούνιος
  • “JUL” (Julio) = Ιούλιος
  • “AGO” (Agosto) = Αύγουστος
  • “SEP” (Septiembre) = Σεπτέμβριος
  • “OCT” (Octubre) = Οκτώβριος
  • “NOV” (Noviembre) = Νοέμβριος
  • “DIC” (Diciembre) = Δεκέμβριος

Τα Habanos βελτιώνονται με την παλαίωση, οπότε η ημερομηνία είναι σημαντική για τους γνώστες. Δύο παραδείγματα ημερομηνίας είναι τα “AGO 14”, “DIC 22”.

Leave a Reply

Close Menu