Skip to main content
search
0

Κούβα

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται για πούρα η πρώτη χώρα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η Κούβα. Τα κουβανέζικα πούρα είναι από τα πιο ποιοτικά και διαδεδομένα αλλά δεν βρίσκονται μόνο αυτά στην αγορά. Άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει δική τους βιομηχανία πούρου και συναγωνίζονται την Κούβα.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα το 1962 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πούρου και καπνών σε άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ ήταν με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κουβανέζικων πούρων. Το εμπάργκο ανάγκασε τους Αμερικανούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλες χώρες κατασκευής πούρων. Στην αρχή το εμπάργκο απαγόρευε την εισαγωγή πούρων που είχαν κατασκευαστεί στη Κούβα αλλά δεν απαγόρευε την εισαγωγή πούρων που είχαν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες με Κουβανέζικα καπνά. Αυτό το ζήτημα αντιμετωπίστηκε άμεσα με την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί με πρώτες ύλες κουβανέζικης προέλευσης. Έτσι αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των κουβανέζικων πούρων καθώς και άλλων προϊόντων που μπορούσαν να αποφύγουν το εμπάργκο με αυτό το κόλπο, όπως τα κονσερβοποιημένα φρούτα.

Πολλοί επιχειρηματίες που είχαν βιομηχανίες πούρων στη Κούβα είχαν φύγει από την χώρα όταν η κυβέρνηση κρατικοποίησε τις επιχειρήσεις τους και συνέχισαν την παραγωγή σε άλλες χώρες με πρώτες ύλες από την Κούβα.

Όμως η νέα νομοθεσία από τις ΗΠΑ κατέστρεψε τα σχέδια τους. Μια εταιρεία όμως, η Menendez, Garcia y Cia που κατασκεύαζε τα πολύ γνωστά πούρα H. Upmann και Montecristo έβαλε στόχο να συνεχίσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και κατάφερε να φέρει την ιδιαίτερη κατάσταση της στην προσοχή του Προέδρου Κένεντυ.

Οι δυο συνέταιροι από την Κούβα, Menendez και Garcia, είχαν μεταφέρει την H. Upmann τη βιομηχανία τους στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη περίπτωση που έφεραν στην προσοχή του Αμερικάνου Προέδρου ήταν η εξής: Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αγοράσει πριν την εφαρμογή του ολικού εμπάργκο αρκετά filler και αρκετά wrapper ώστε να κατασκευάσει περίπου 4 εκατομμύρια πούρα. Στην αρχή υπήρξε άρνηση από την Αμερικάνικη κυβέρνηση για την εισαγωγή αυτών των πούρων στις ΗΠΑ. Όμως, η Menendez, Garcia y Cia δεν το έβαλε κάτω και πίεσε την Αμερικάνικη κυβέρνηση λέγοντας πως τα πούρα αυτά δεν είχαν ζήτηση στην υπόλοιπη αγορά και ότι τα καπνά είχαν αγοραστεί πριν την έναρξη του εμπάργκο και η απαγόρευση της εισαγωγής τους δεν θα είχε καμία επίπτωση προς την Κούβα. Ίσως έπαιξε ρόλο η αγάπη του Κένεντυ για τα H. Upmann και επέτρεψε την εισαγωγή αυτών των τελευταίων 4 εκατομμυρίων κουβανέζικων πούρων (200.000 κάθε μήνα) στις ΗΠΑ.

Αυτή η απαγόρευση εισαγωγής κουβανέζικων προϊόντων στις ΗΠΑ σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της καπνοβιομηχανίας σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Τα κουβανέζικα πούρα είναι τα πιο γνωστά και παράγονται αποκλειστικά από υλικά από το νησί της Κούβας. Είναι χειροποίητα και είναι η φαντασίωση κάθε καπνιστή πούρου. Οι περιοχές που παράγουν τα καπνά αυτά είναι οι Pinar del Rio, Vuelta Abajo, Semi Vuelta και Viñales. Το έδαφος και το κλίμα στη Κούβα είναι ιδανικά για την καλλιέργεια premium καπνών. Η παραγωγή ελέγχεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και η διανομή αποκλειστικά από την Habanos S.A. που πουλάει προϊόντα από τις 27 διαφορετικές μάρκες του νησιού. Κάποιες από αυτές είναι οι Cohiba, Hoyo de Monterrey, Montecristo, Romeo y Julieta και Partagas. Αυτά τα πούρα είναι παγκοσμίως γνωστά εξαιτίας της χαρακτηριστικής γεύσης τους.

Τα κουβανέζικα πούρα τείνουν να έχουν μια δυνατή, ωμή και γήινη γεύση με τόνους μπαχαρικών.

 

Νικαράγουα

Μετά την επανάσταση στη Κούβα πολλοί παραγωγοί πούρων μετακινήθηκαν στο κατάφυτο και γεμάτο υγρασία κράτος της Νικαράγουα. Είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πούρων στο κόσμο. Μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες εδρεύουν στη Νικαράγουα όπως οι Rocky Patel, PlasenciaMy Father Cigars και Oliva. Υπάρχουν τρεις κύριες κοιλάδες που παράγουν καπνά οι: Esteli, Jalapa και Condega.

Η κοιλάδα Esteli έχει πυκνό μαύρο χώμα που παράγει χοντρά και με έντονη γεύση φύλλα καπνού. Η περιοχή της κοιλάδας επιτρέπει σημαντική έκθεση στον ήλιο που δημιουργεί γευστικά έντονα Ligero binders και fillers και Sun grown wrappers.

Η κοιλάδα Jalapa είναι γεμάτη με καφεκόκκινο κοκκώδες χώμα που παράγει πλούσια αρωματικά φύλλα που είναι εξαιρετικά για wrappers.

Το χώμα της κοιλάδας Condega είναι σκληρό, ξηρό και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Παράγει φύλλα που είναι γλυκά και έντονα με λεπτή υφή.

Τα πούρα από εταιρίες της Νικαράγουας έχουν συνήθως γεμάτο σώμα και είναι μέτριας με δυνατής έντασης κάτι που τα κάνει εξαιρετικά δημοφιλής. Προσφέρουν μία περίπλοκη και γεμάτη γεύση εμπειρία. Έχουν νότες κέδρου, δέρματος, καφέ, φασολιού, σκούρας σοκολάτας και μπαχαρικών. Κυρίως κατασκευάζονται με Connecticut, Ecuador, San Andreas, Cuba και Nicaragua wrappers. Αποτελούνται συνήθως από μια μίξη τοπικών και εισαγόμενων καπνών.

 

Δομινικανή Δημοκρατία

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι η πατρίδα κάποιων από τα καλύτερα πούρα στο κόσμο. Τα Δομινικανά πούρα είναι γνωστά για το πόσο προσιτά είναι για την μέτρια αλλά πλούσια γεύση τους. Τα καπνά είναι λίγο πιο ελαφριά από αυτά που καλλιεργούνται στη Κούβα ή στην Ονδούρα, παρόλα αυτά υπάρχει κάτι για όλες τις γευστικές παλέτες και εντάσεις. Οι λάτρεις του πούρου κυνηγάνε τα Δομινικανά καπνά για την ιδιαίτερη γεύση τους. Είναι πιο κρεμώδεις με πλούσια, σύνθετα αρώματα όπως αυτά της Davidoff. Υπάρχουν νότες κέδρου, αμυγδάλου και κόκκου καφέ σε αυτά τα πούρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε πούρα από τον Άγιο Δομίνικο εδώ.

 

Ονδούρα

Η Ονδούρα συνορεύει με την Νικαράγουα οπότε τα καπνά των δύο χωρών έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Κατά την διάρκεια της επανάστασης των Sandinistas η Ονδούρα αποτέλεσε τον προορισμό για να μεταφερθούν πολλές από τις επιχειρήσεις καπνού της Νικαράγουας. Η Ονδούρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πούρων στην Λατινική Αμερική. Πολλές premium εταιρείες έχουν τις ρίζες τους στην Ονδούρα, όπως η Alec Bradley. Οι κύριες περιοχές παραγωγής καπνού είναι οι Copan, Jamastran Valley και Talanga Valley.

Η Copan έχει κρύες νύχτες και ζεστές μέρες με υψηλή υγρασία κάτι που επιτρέπει στα φύλλα καπνού να ευδοκιμήσουν. Η περιοχή είναι γεμάτη με σπόρους Criollo’98 και Corojo’99. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για binders, fillers και wrappers

Η κοιλάδα Jamastran είναι η κύρια παραγωγή καπνού της χώρας με εξαιρετικά γόνιμο έδαφος. Παράγει Corojo και Connecitcut shade grown wrappers και sun grown fillers. Τα πούρα που παράγονται από την κοιλάδα έχουν ένα γεμάτο σώμα με καυτερή και γήινη γεύση.

Τα καπνά που παράγονται στη κοιλάδα Talanga καλλιεργούνται με την μέθοδο encallado. Τα φυτά μεγαλώνουν κάτω από τέντες με σειρές από γρασίδι να περικυκλώνουν την περιοχή ώστε να προστατεύουν τα ευαίσθητα φύλλα. Τα περισσότερα φύλλα είναι shade grown Connecticut ή Cuban.

Τα πούρα που κατασκευάζονται στην Ονδούρα είναι γνωστά για τις απαλές γεύσεις τους με νότες κέδρου, καρυδιού, γρασιδιού, κρέμας, βουτύρου και κακάου. Είναι πολύ γευστικά και με διάφορες επιλογές έντασης.

 

Ισημερινός (Εκουαδόρ)

Σε αυτό το μικρό κράτος της Νότιας Αμερικής λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους και του ιδιαίτερου κλίματος καλλιεργούνται κάποια ξεχωριστά wrappers. Υπάρχει πολύ υγρασία και συνεχής κάλυψη από σύννεφα κάτι που δημιουργεί φύλλα λεπτά με ομοιόμορφο χρώμα και με μικρές φλέβες. Τα κύρια wrappers που καλλιεργούνται στη χώρα είναι τα Ecuador Connecticut, Ecuador Habano και Ecuador Sumatra.

Το Ecuador Connecticut είναι λιπαρό και με λεπτές φλέβες. Τα πούρα που το χρησιμοποιούν είναι μαλακά και γυαλιστερά και είναι ελαφριά με μεσαία στην ένταση τους με νότες σκούρου καφέ, κέδρου και δέρματος.

Τα πούρα με Ecuador Sumatras έχουν πιπεράτους τόνους ξύλου μαζί με νότες κανέλας, λευκού πιπεριού και λουλουδιού. Συνήθως έχουν μία γλυκιά επίγευση μαζί με έναν σύνθετο και δυνατό καπνό.

Το Ecuador Habanos wrapper θεωρείται το καλύτερο για ένα πούρο. Τα πούρα που το χρησιμοποιούν είναι πυκνά με γεύσεις μπαχαρικών, καραμέλας και πιπεριού.

 

Μεξικό

Η ιστορία του Μεξικάνικου Πούρου έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Μάγια, οι οποίοι κάπνιζαν καπνό σε πίπες αλλά και σε χαλαρά στριμμένα ματσάκια τα οποία έμοιαζαν αρκετά με ένα πρώιμο πούρο. Το έδαφος του Μεξικό είναι πλούσιο σε κάλιο κάτι που επιτρέπει να καλλιεργηθούν ποιοτικά καπνά και το γνωστό maduro San Andreas wrapper. Ένα πούρο από το Μεξικό είναι το Casa Turrent 1880 Series Claro Perfecto.

 

Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι σχετικά νέα στη παραγωγή καπνών αλλά παράγει εξαιρετικά έντονα πούρα και δυνατό σκούρο καπνό γεμάτο γεύση. Αν είστε λάτρεις του έντονου πούρου μια εξαιρετική επιλογή είναι να δοκιμάσετε πούρα Βραζιλίας.

 

Ινδονησία

Η Ινδονησία είναι γνωστή για την παραγωγή του Sumatra wrapper το οποίο έχει μία μέτρια αλλά γλυκιά ένταση. Γενικά οι γεύσεις που παίρνει κανείς από ένα Sumatra wrapper περιλαμβάνουν κανέλα, γήινες και λουλουδένιους τόνους με μία γλυκιά επίγευση. Το κράτος του Ισημερινού έχει πάρει τέτοιους σπόρους και καλλιεργεί μια δική του παραλλαγή του wrapper, το Ecuador Sumatra wrapper.

 

Σημαντική σημείωση

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για τα πούρα εκτός Κούβας είναι ότι απότελούνται από 4-5 ποικιλίες καπνών που είναι πολλές φορές από διαφορετικές χώρες. Ένα πούρο από τη Δομινικανή Δημοκρατία για παράδειγμα μπορεί να εμπεριέχει καπνά Νικαράγουας και Ονδούρας. Οι χώρες αυτές ανταλλάσσουν καπνά που χρησιμοποιούν οι blenders για τα χαρμάνια τους.

Enjoy the flavours.

Leave a Reply

Close Menu